BBGO boos over uitblijven pensioenovermaking

Geplaatst: 19 juli 2020
Bron: DWT Online

PARAMARIBO – De Bond Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst ergert zich eraan dat het overheidspensioen nog niet is overgemaakt. “Wat wij vreselijk vinden, is dat de heer Hoefdraad (de donderdag afgetreden minister van Financiën…red.) het lef heeft gehad om de pensioenen niet te storten. Wij vinden het een zeer lage daad, want dat doe je niet met gepensioneerden”, zegt voorzitter Renate Wouden van de belangenorganisatie.

Hoewel ze vrijdag vernam dat het geld rond twee uur ’s middags zou zijn gestort op de rekening van het Pensioenfonds, kunnen belanghebbenden waarschijnlijk pas de komende week daarover beschikken. Doorgaans worden de pensioenen op de vijftiende van de maand overgemaakt. Wouden neemt het Hoefdraad kwalijk dat hij “niet eens de moeite heeft genomen om geld ergens te vinden” zodat de pensioenen gestort kunnen worden.

“Hij heeft de nieuwe regering waarschijnlijk opgescheept met een vreselijk probleem en wij worden daarvan de dupe. We kunnen nu geen inkopen doen want moni no de. Het is gewoon ellendig.” Ze zegt dat de organisatie dagelijks telefoontjes krijgt van gepensioneerden die zich zorgen maken over de situatie en zegt dat ook het Pensioenfonds daarmee te maken krijgt. Wouden: “U houdt het niet voor mogelijk.”

De late uitbetaling deed zich ook in april voor. Rekeninghouders van naar verluidt de Surinaamse Postspaarbank, de Volkscredietbank en de Hakrinbank ontvingen het geld wel omdat die banken de regering toen hadden voorgeschoten. Wouden zegt zich de bezorgdheid van gepensioneerden te kunnen voorstellen. Ze merkt op dat zeker 60 procent van deze oud-ambtenaren een maand pensioen van maximaal SRD 1.500 krijgt en tot zeker 65 procent SRD 1.000. “Vertel mij wat je daarmee doet. Hoe kun je hiermee leven? Dus het is begrijpelijk dat de mensen achter hun geld aanzitten”, zei ze.