Pensioenen parastatale bedrijven rechtgetrokken

Geplaatst: 19 juli 2020
Bron: DWT Online

PARAMARIBO – De ongelijkheid in pensioenuitkering aan gepensioneerden van parastatale bedrijven, is rechtgetrokken. Op 26 juni is door de Raad van Ministers goedkeuring verleend aan het herwaarderen van de pensioenen van deze groep die is aangesloten bij het Pensioenfonds. Dit deelt Renate Wouden, voorzitter van de Bond Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO), mee aan de Ware Tijd.

“Het is een opluchting want we hebben er langer dan een jaar voor gestreden.” Door deze ongelijkheid zijn de gepensioneerden uit parastatale bedrijven – rond vijftienhonderd personen – niet in aanmerking gekomen voor de verhoging die gepensioneerde ambtenaren in 2019 hebben gehad. Aangezien deze verhoging teruggaat tot januari 2017, hebben degenen die werkzaam zijn geweest bij parastatale bedrijven net als de ambtenaren dus ook recht op de twk-gelden over die periode.

Aan zij die jarenlang hun krachten hebben gegeven aan parastatale bedrijven werd gezegd dat zij niet in het Fiso-systeem voorkomen en daarom niet in aanmerking kwamen voor de verhoging. Dit stuitte de BBGO tegen het borst omdat deze gepensioneerden wel pensioenpremie hebben afgedragen aan het Pensioenfonds. “De mensen zelf waren ook zeer ontevreden”, zegt Wouden.

De organisatie heeft deze kwestie diverse malen onder de aandacht gebracht van de vorige regering. Toen tussentijds vernomen werd dat vier andere bedrijven die ook niet in Fiso voorkomen de verhoging wél hebben ontvangen, heeft zij een brief gestuurd naar de ex-president om hem erop te attenderen dat dit oneerlijk is.

Het laatste gesprek hierover was in maart met een delegatie onder leiding van raadsadviseur Jules Wijdenbosch. Hoewel het nog niet duidelijk is vanaf wanneer de groep over het geld zal beschikken, noemt Wouden de goedkeuring een belangrijke stap. “Want zonder goedkeuring kun je niet tot uitbetaling overgaan.”

Ze laat weten dat het om “miljoenen” op maandbasis gaat. “Ook wij als gepensioneerden hebben nog steeds niet de volle twintig maanden twk gehad; we hebben nog zeventien maanden tegoed. Er is een nieuwe regering en er zal gesproken moeten worden, dan zien we wel hoe dit op te lossen.”