Vervolging BBGO rubrieken

Beste lezers van de BBGO-pagina
Wij vervolgen de rubrieken waarmee we twee maanden geleden van start zijn gegaan. Lafu bari (moppenton), Nostalgie, Weetjes + citaten. Tegenwoordig is het leven op elk gebied heel moeilijk geworden, vooral voor de seniorenburgers. Uitjes in grote groepen zijn verboden. Men probeert zich op allerlei manieren te vermaken en het contact met de medemens te behouden. Whatsapp en Facebook zijn hierbij vaak een uitkomst: wanneer iemand zich eenzaam begint te voelen. Wat wij echter zien gebeuren, is dat mensen elkaar de huid vol schelden, vooral op Facebook. Krachttermen die haast ‘normaal’ zijn geworden: je hoort ze te vaak.
Mensen ‘boren elkaar de grond in’ met woorden. Het lijkt alsof het respect voor de medemens is verdwenen. In een van de bijbelboeken (Spreuken) wordt hiervoor al gewaarschuwd.
Weetjes en citaten
Soms komen ook mooie quotes langs op de app. Deze deel ik graag met u, meteen gevolgd door een gedicht uit onze mulotijd (60’ers/ 70’ers). (De auteurs zijn onbekend)
Woorden
Woorden zijn soms zo krachtig. Ze kunnen een hart breken of genezen. Een ziel vernietigen of bevrijden. Dromen kapotmaken of hoop geven. Verbindingen verbreken of ze creëren. Zij kunnen barrières opwerpen of afbreken. Wij moeten woorden zorgvuldig gebruiken.
Het wondend woord
Oh houd terug elk haastig woord
dat aan u dreigt te ontglippen.
Gij weet niet hoe het smarten kan
al zwijgen straks uw lippen.
De wonde die uw hand eens sloeg
kan helen en verouden,
maar het wondend woord sterft niet,
sterft nooit,
maar blijft zijn kracht behouden.
Dus houd terug elk haastig woord,
Dat aan u dreigt te ontglippen.
De wonde heelt gij nimmermeer,
Al zwijgen lang uw lippen.
Weetje: Het sap van de bladeren van slabriki (Cassia alata) wordt gebruikt om huidaandoeningen te genezen, zoals eczeem, schurft en een vlekkerige huid.
Tot slot openen wij de Lafu bari (moppenton).
Lafu bari
Een man zit in een restaurant en roept de ober. Als die bij zijn tafeltje verschijnt, krabt hij zich ongegeneerd op zijn hoofd. “Heeft u eczeem?” vraagt de gast. Zegt de ober: “Het spijt me meneer, we hebben alleen wat op kaart staat.”
Urmia van Leeuwaarde-Alwart